Het cytomegalovirus is een variant op Herpes. We kennen Herpes vooral van de koortslip en bij kinderen veroorzaakt het in hun vroege jeugd de waterpokken. Het virus wordt overgedragen door contact met andere personen. Overdracht vindt plaats via lichaamssappen. Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen het virus via moedermelk oplopen. Een besmetting verloopt meestal zonder symptomen. Maar het cytomegalovirus is een niet te onderschatten virus als je symptomen krijgt tijdens je zwangerschap.

Hoe groot is het risico op besmetting?

In Nederland komt besmetting met het cytomegalovirus voor bij ongeveer 1 op de 200 pasgeborenen (0,5%). Het gaat dan om ongeveer 1000 kinderen per jaar. De grote meerderheid daarvan zal geen symptomen ontwikkelen. Bij ongeveer 180 kinderen treden wel symptomen op, die zich kunnen uiten in motorische of verstandelijke beperkingen. Vooral jonge kinderen die het virus bij zich dragen kunnen dit langdurig, gedurende meerdere jaren, uitscheiden, vooral via speeksel en urine.

Advies aan zwangere vrouwen

Ben je zwanger en heb je contact met jonge kinderen dan is het advies om een goede hygiëne in acht te nemen. Was regelmatig je handen met water en zeep. Vermijd contact met speeksel van jonge kinderen door geen servies en bestek met hen te delen. In Nederland worden zwangere vrouwen niet op dit virus gescreend, omdat het risico op het doormaken van een besmetting tijdens de zwangerschap kleiner dan 1% is. Het risico is verder lastig te vermijden, behalve door het naleven van een goede handhygiëne. Omdat het grootste deel van de Nederlandse bevolking drager is van dit virus is het niet mogelijk om je er tijdens je zwangerschap volledig voor af te schermen. Werk je met kinderen, neem dan de regels van handhygiëne goed in acht. Draag wegwerphandschoenen tijdens het verschonen van luiers of het schoonmaken van speelgoed.