Het cytomegalovirus komt voor in onze lichaamsvochten, zoals urine, speeksel, bloed, tranen en sperma. Het virus kan zich hierdoor op verschillende manieren verspreiden.

Cytomegalovirus bij baby’s en kinderen

Een vrouw die met het cytomegalovirus is geïnfecteerd, kan de infectie aan haar baby tijdens de zwangerschap doorgeven. De baby kan besmet geraken tijdens de bevalling wanneer hij de vagina en baarmoederhals passeert. Zelfs na de bevalling kan de baby of/en peuter geïnfecteerd geraken door het drinken van besmette moedermelk. Voor de meeste kinderen heeft de infectie geen gevolgen.

CMV bij volwassenen(CMV)

Het cytomegalovirus kan zich op latere leeftijd alleen nog maar verspreiden door de lichaamsvloeistoffen. Onder lichaamsvloeistoffen verstaan we speeksel, urine, tranen, bloed en sperma. Wanneer je in contact kom met deze vloeistoffen van iemand die met het cytomegalovirus is geïnfecteerd loop je het risico om besmet te geraken. Nochtans is het wel zo dat het virus in zodanig kleine hoeveelheden voorkomt in onze lichaamsvloeistoffen dat een toevallige aanraking in de meeste gevallen niet direct kan leiden tot een infectie.